Szuper gyors belföldi szállítás, akár 24 órán belül ! GLS szállítás Szlovákiába, Németországba, Ausztriába, Romániába

 +36 30 269 1334 | H-P: 9:00-16:00 óráig  

 info@helloskin.hu

 

BLOG

Az arclemosó, mint a bőrápolás legfontosabb lépése

2021.08.02 09:22
Az arclemosó, mint a bőrápolás legfontosabb lépése

Az arclemosó, mint a bőrápolás legfontosabb lépése

A bőr megtisztítása a bőrápolás alapja és egyben az egyik legfontosabb lépése is. A hatékony tisztítás során az arclemosó segítségével eltávolítjuk bőrünkről a szennyeződéseket, a naptejet,a sminket és az elhalt hámsejteket. Továbbá ezzel a lépéssel készítjük elő a  bőrünket a többi termékre a bőrápolási rutinunkban. 

A megfelelő arclemosó kiválasztása

Fontos azonban megjegyezni, hogy gyengéden ápoljuk a bőrünket és ne sértsük fel a saját védőrétegét, ne tisztítsuk a bőrünket csikorgóan tisztára , mert könnyen áteshetünk a ló túloldalára. A túltisztítás sok problémának lehet a forrása, eredményezhet irritációt, száraz vagy éppen túlságosan zsíros bőrt is.
A bőrtípusnak fontos szerepe van a megfelelő arclemosó kiválasztása során. Ami egy zsírosabb bőrre megfelelő választás, lehetséges hogy szárazabb bőrre már egyáltalán nem válna be. 


Egyszerű tipp arra, hogy megállapítsd a bőröd száraz, kombinált vagy zsíros bőrtípusba tartozik:

  • Alaposan mosd meg az arcod vízzel, utána ne kenj fel krémet, szérumot. Várj egy órát. Ha ezalatt úgy érezted bőröd húzódik, nem zsírosodott át sehol, esetleg száraz, hámló foltok jelentek meg, a bőröd száraz
  • Ha néhol húzódik, viszont néhol már átzsírosodott, akkor kombinált
  • Ha egy óra elteltével pedig kifejezetten olajos érzetű a bőröd, akkor zsíros bőrtípusba tartozol. 
  • Ha ezek közül egyik sem volt jellemző, akkor a normál bőrtípus ritka csoportjába tartozol. 

Mi történik, ha nem megfelelő arclemosót használsz?

Az egyik leggyakoribb probléma a túltisztítás. Az SLS (sodium lauryl sulfate  néven találod) vagy alkohol tartalmú (denat alcohol, alcohol néven szerepel az összetevő listában) arclemosók nem csak szárítanak, hanem a  bőr természetes védekező képességéért felelős lipid réteget is irritálják.  

Az SLS felelős a termék habzásáért. Erős tisztító hatása miatt nagyon sok kozmetikai termékben használják, például samponokban, tusfürdőkben és arclemosókban. Ez az összetevő  képes olyan mértékben tisztítani, hogy megbontja a bőr lipid rétegét Ezáltal a bőr kiszárad, a sérült védőréteg pedig utat enged számos bőrprobléma megjelenésének. A túltisztítás egyik jele, hogy a bőr feszül, száraz és érzékennyé válik közvetlenül tisztítás után, és mint egy ellenreakcióként túlzott olajtermelésbe kezd. Minél jobban kiszárítjuk a bőrt, sok esetben csak annál zsírosabbá, olajosabbá válik.
Ennek az ellenkezője is megtörténhet, vagyis a tisztítás nem elég alapos. Így a bőr a tisztítás után hamar átzsírosodik, vagy akár szennyeződések is maradhatnak a bőrön, ami szintén teret enged a baktériumok elszaporodásának, ezáltal pedig pattanások és egyéb problémák kialakulásának. 

Melyik a legjobb arclemosó a számodra?

A tökéletes arclemosó száraz bőrre

Ha száraz a bőröd, válassz gyengéd, nem habzó, pH semleges arclemosókat. Például  beválhat számodra a lemosó balzsam illetve krémes, tejes vagy géles arclemosó. Még a leggyengédebb arclemosó is száríthat egy picit, ezért reggelente száraz és normál bőrtípus eseténelég egy langyos vizes arcmosással indítanod a napot, nem szükséges ilyenkor is arclemosót használnod.

Ezeket a termékeket javasoljuk számodra: 

Melyik arclemosót válaszd kombinált bőrre? 

Kombinált bőrre már választhatsz egy picit erősebb lemosót estére és egy gyengédebbet reggelre.

Választhatsz az enyhén habzó lemosók közül is, de a gyengédebb krémesebb lemosók is beválhatnak számodra, függően attól, hogy mennyire érzékeny a bőröd. 

Ezeket a termékeket javasoljuk számodra: 

Arclemosó problémás bőr esetén

Problémás bőrre szalicilsavas lemosót javasolnék. A szalicilsav zsírban oldódó tulajdonsága révén tisztítja a pórusokat és lemosó formájában mindennapos használat mellett is gyengéden képes felvenni a harcot a miteszerekkel és pattanásokkal.

Habzó arclemosó zsíros bőrre


Ha zsíros a bőröd, akkor nyugodtan nézelődj a habzó arclemosók közt. Az SLS tartalmú arclemosókat számodra sem ajánlom, de vannak más habzó komponensek is, amik kevésbé irritálóak és kiválóan tisztítják a zsírosabb bőrtípusokat is. 

Nyugodtan használhatsz szalicilsavas lemosót vagy válaszd a dupla lemosás módszerét, amiről bővebben még lentebb olvashatsz. 

Ezeket a termékeket javasoljuk számodra: 

Dupla arctisztítás

A dupla tisztítás lényege a kíméletes, de mégis alapos arclemosás. Bár valószínűleg először macerásnak tűnhet, viszont sok szempontból az egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy maradéktalanul el tudjuk távolítani a bőrünkről az aznap rárakódott szennyeződéseket, sminket, fényvédőt és a felesleges faggyút. Zsíros bőrre ezért kifejezetten javasoljuk ennek a módszernek a bevezetését. 

Első lemosóként használhatsz micellás vizet vagy olajat, majd egy vizes bázisú lemosót. A fent említett lemosók mindegyike vizes bázisú lemosó, ami tökéletesen beválhat erre a célra. 

Miért és kinek javasoljuk az olajos arclemosót?

A pórusokban felgyülemlett felesleges faggyút könnyebben fellazítja az olaj arclemosó, mint a vízbázisú lemosó, hiszen az olajok elegyednek egymással, míg a víz az olajjal nem. Az olajos arclemosóhatékonyan és nagyon gyengéden tisztít. Kifejezetten ajánljuk zsíros, miteszeres bőrre és érzékeny bőrre. 

Hogyan kell használni az olajos arclemosót és milyen olajat válassz?

Az olaj lemosókban vannak bizonyos oldószerek, amik segítenek az olajnak és a víznek elegyedni, így ezek a lemosók víz hatására tejessé válnak és könnyedén lemoshatók a bőrről. 

Fontos, hogy száraz bőrre száraz kézzel vidd fel az olajat egy kis langyos víz hozzáadásával masszírozd a bőrödbe, lazítsd fel a sminket és a szennyeződéseket. Egy második, vizes alapú arclemosóval pedig távolítsd el.

Reméljük, hogy már magabiztosabban választod ki a bőrtípusod és az igényeidnek legmegfelelőbb arclemosót. Kattints ide (https://www.helloskin.hu/arctisztitok) és válogass kedvedre a Helloskin artisztító kínálatából. 

 

Forrás:

https://www.ilovecosmetics.co.uk/blog/whats-the-difference-sls-vs-sles/