Szuper gyors belföldi szállítás, akár 24 órán belül ! GLS szállítás Szlovákiába, Németországba, Ausztriába, Romániába

 +36 30 269 1334 | H-P: 9:00-16:00 óráig  

 info@helloskin.hu

 

BLOG

Minden, amit tudni érdemes a fényvédő krémekről

2021.07.27 19:26
Minden, amit tudni érdemes a fényvédő krémekről

A fényvédő a bőrápolás legfontosabb eleme! Tudtad, hogy a nap UV sugarai nem csak barna bőrt, de napégést, bőröregedést, pigment foltokat és akár melanómát vagy bőrrákot is okozhatnak? 

Nagyon fontos a megfelelő és biztonságos fényvédelem, hiszen egy rutinban akár több olyan összetevőt is alkalmazhatunk, amik fényérzékennyé teszik a bőrt, mint például az AHA savak. Használatuk mellett, nagyon fontos a megfelelő fényvédő alkalmazása. Ha sok anyajegyed van számodra még fontosabb ezt komolyan venni.

 Mit jelent a fényvődőkön az SPF?

Relatíve azt jelenti mennyi ideig tartana az UV sugárzásnak megégetnie a fényvédővel bekent bőröd a védelem nélküli bőrrel szemben. Az SPF mindig az UVB sugarak elleni védelmet jelöli, ezért nagyon fontos, hogy széles spektrumú fényvédőt válasszunk, ami megvéd az UVA sugarak ellen is. Ez azt jelenti, hogy a krém UVA és UVB védelme arányos. Télen elegendő lehet a 30 faktoros fényvédelem is, de nyáron az 50 faktoros fényvédőket érdemes használni, hiszen ezek nagyobb védelmet nyújtanak.

 Mi történik, mikor UV sugárzás éri a bőrt?


Melanin termelődik a bőrben, hogy megvédje a sejteket az UV sugárzástól. Ezek a sugarak megégethetik a bőrt, amitől az elveszti rugalmasságát, ez korai bőröregedéshez vezet. A bőr azért barnul, mert a test melanint termel a napfény hatására. Ha túl sok UV éri a védtelen bőrt az károsítja a sejt DNS-ét, ami olyan mutációkhoz vezet, amelyek a sejtek kontrollálatlan osztódását okozzák, ezáltal pedig bőrrákhoz vezethetnek.

A fizikai és a kémiai fényvédők

A fényvédőket gyakran két típusba szokták sorolni: léteznek szervetlen, azaz fizikai szűrővel ellátott fényvédők, illetve a szerves, azaz kémiai szűrős fényvédő.

Mi az a fizikai fényvédő?


A fizikai szűrős fényvédők megülnek a bőrfelszínén, védőréteget képeznek. Ideális érzékeny bőrűek és gyermekek számára. Fizikai szűrők például a zinc-oxide és a titanum-dioxide.A fizikai fényvédők általában vastagabb textúrájú krémek, amik fehér réteget hagyhatnak a bőrön. A kényelmesebb használat érdekében sok gyártó használja a nano méretű verzióját ezeknek az ásványoknak, hogy magasabb spf védelmet érhessenek el. Több tanulmány is kimutatta, hogy ezek a nano részecskék nem tudnak jelentős mértékben felszívódni a bőrön keresztül. Ugyanakkor belégzésükkel (púder SPF) és lenyelésükkel (például fényvédős ajakbalzsamok) nagy mennyiségben okozhatnak problémát. 

Mi az a kémiai fényvédő?

A kémiai szűrős fényvédőkben általában oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, octinoxate nevű szűrőket találhatunk. Ideális választás pigmentációra hajlamos bőrrel rendelkezőknek.  A szerves szűrővel ellátott fényvédők általában egyáltalán nem, vagy csak kevés fehér réteget hagynak a bőrön és kényelmesebb viseletet biztosítanak. UVA védelmük erősebb, mint a csak fizikai szűrőkkel rendelkező fényvédőknek. A kémiai fényvédők UV hatására gyorsabban bomlanak, ezért érdemes sűrűn (2-3 óránként) újrakenni őket főleg, ha erős napsugárzás éri a bőröd. Bár ez minden esetben igaz! A Cosrx Aloe Soothing Sun Cream kifejezetten könnyed formulája minden bőrtípusra beválhat.

Milyen mennyiségben érdemes használni? 

A fényvédelem kialakításához hozzátartozik, hogy a megfelelő mennyiséget kell használni, azaz 2mg/cm2, ez körülbelül fél teáskanálnyi mennyiséget jelent a gyakorlatban. Mivel az UVA sugárzás akkor is ér minket, mikor beltéren tartózkodunk, ezért nagyon fontos, hogy minden nap használjunk fényvédőt.
A bőrünket érő sugárzás 95%-át az UVA sugárzás teszi ki, mivel az UVA átmegy a felhőkön az ablaküvegen és jelen van még a téli időszakban is. Az UVA sugarak felelősek a bőr korai öregedéséért és rákos elváltozásaiért.Az UVB sugárzás nem hatol át az üvegen, viszont barnaságot okoz, amit már fentebb kifejtettünk hogy miért nem tesz jót a bőrnek.Egy szó mint száz, fontos a széles spektrumú fényvédő használata.

Hogyan kenjük újra a fényvédőt napközben?

Erre több megoldás is létezik. Vannak fényvédővel ellátott púderek és sprayk, amiket akár a sminkre is felvihetünk, viszont megbízhatóságuk kérdéses, ugyanis nem képesek a védelemhez elegendő fedést biztosítani. A smink nehezíti az újrakenést, mert könnyedén elmozdul a friss réteg fényvédő hatására. A legjobb megoldás, ha hosszabb ideig tartózkodsz napon például strandolás vagy túrázás közben,hogy aznap inkább ne viselj sminket, így  biztonságosan újra tudd kenni a fényvédőt.

Manapság már nagyon sok kozmetikai termékben, például a BB krémekben van spf szűrő, de nem tudunk megfelelő mennyiséget használni a biztosnágos védelem eléréséhez. A BB krém jó kiegészítése lehet a fényvédőnek, de semmiképp nem javasolnánk csak a BB krémre bízni a fényvédelmet. 

Ne feledjétek, a fényvédelem nem áll meg a fényvédő krémek használatánál. Nagyon fontos felelősen viselkedni a napon és a ruházatunkat is ennek megfelelően kiválasztani. Egy egész napos túrzásához, kényelmesebb lehet egy megfelelő fedést biztosító ruházat Egy szép kalap vagy egy árnyékossabb része a strandnak pedig jó alternatíva lehet, hogy biztonságban is jól tudjuk magunkat érezni.