BLOG

Minden, amit tudni érdemes a fényvédő krémekről

2021.07.27 19:26
Minden, amit tudni érdemes a fényvédő krémekről

Minden, amit tudnod érdemes a fényvédő krémekről

A fényvédő a bőrápolás legfontosabb eleme! Tudtad, hogy a nap UV sugarai nem csak barnaságot adnak, de napégést, bőröregedést, pigment foltokat és akár melanómát vagy bőrrákot is okozhatnak? 

Nagyon fontos a megfelelő és biztonságos fényvédelem, hiszen egy rutinban akár több olyan összetevő is alkalmazhatunk, amik fényérzékennyé teszik a bőrt, mint például az AHA savak. Használatuk mellett ezért mindenképp fontos a megfelelő fényvédő alkalmazása. Ha sok anyajegyed van számodra még fontosabb a fényvédelemet komolyan venni.

 Mit jelent a fényvődőkön az SPF?

Relatíve azt jelenti mennyi ideig tartana az UV sugárzásnak megégetnie a fényvédővel bekent bőröd a védelem nélküli bőrrel szemben. Az SPF mindig az UVB sugarak elleni védelmet jelöli, ezért nagyon fontos, hogy széles spektrumú fényvédőt válasszunk, ami megvéd az UVA sugarak ellen is. Ez azt jelenti, hogy a krém UVA és UVB védelme arányos. Télen elegendő lehet a 30 faktoros fényvédelem is, de nyárra mindenképp ajánlom az 50 faktoros naptejek használatát, hiszen ezek sokkal nagyobb védelmet nyújtanak.

 Mi történik, mikor UV sugárzás éri a bőrt?


Melanin termelődik a bőrben, hogy megvédje a sejteket az UV sugárzástól. Ezek a sugarak megégethetik a bőrt, amitől az elveszti rugalmasságát, ez korai bőröregedéshez vezet. A bőr azért barnul, mert a test melanint termel a napfény hatására. Ha túl sok UV éri a védtelen bőrt az károsítja a sejt DNS-ét, ami olyan mutációkhoz vezet, amelyek a sejtek kontrollálatlan osztódását okozzák, ezáltal pedig bőrrákhoz vezetnek.

A fizikai és a kémiai fényvédők

A fényvédőket gyakran két típusba szokták sorolni: léteznek szervetlen, azaz fizikai szűrővel ellátott fényvédők, illetve a szerves, azaz kémiai szűrős fényvédő.

Mi az a fizikai fényvédő?


A fizikai szűrős fényvédők megülnek a bőrfelszínén, védőréteget képeznek. Ideális érzékeny bőrűek és gyermekek számára. Fizikai szűrők például a zinc-oxide és a titanum-dioxide. Ilyen fényvédő például a Benton Fizikai fényvédője. A fizikai fényvédők általában vastagabb textúrájú krémek, amik fehér réteget hagyhatnak a bőrön. A kényelmesebb használat érdekében sok gyártó használja a nano méretű verzióját ezeknek az ásványoknak, hogy magasabb spf védelmet érhessenek el. Több tanulmány is kimutatta, hogy ezek a nano részecskék nem tudnak jelentős mértékben felszívódni a bőrön keresztül. Ugyanakkor belégzésükkel (púder SPF) és lenyelésükkel (például fényvédős ajakbalzsamok)már tudnak problémát okozni. 

Mi az a kémiai fényvédő?

A kémiai szűrős fényvédőkben általában oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, octinoxate nevű szűrőket találhatunk. Ideális választás pigmentációra hajlamos bőrrel rendelkezőknek.  A szerves szűrővel ellátott fényvédők általában egyáltalán nem, vagy csak kevés fehér réteget hagynak a bőrön és kényelmesebb viseletet biztosítanak. UVA védelmük erősebb, mint a csak fizikai szűrőkkel rendelkező fényvédőknek. A kémiai fényvédők UV hatására gyorsabban bomlanak, ezért érdemes sűrűn (2-3 óránként) újrakenni őket főleg, ha erős napsugárzás éri a bőröd. Bár ez minden naptejre igaz! A Cosrx Aloe Soothing Sun Cream kifejezetten könnyed formulája minden bőrtípusra beválhat.

Mennyi fényvédőt érdemes felvinni? 

A fényvédelem kialakításához hozzátartozik, hogy a megfelelő mennyiséget kell használni, azaz 2mg/cm2, ez körülbelül fél teáskanálnyi mennyiséget jelent a gyakorlatban. Mivel az UVA sugárzás akkor is ér minket, mikor beltéren tartózkodunk, ezért nagyon fontos, hogy minden nap használjunk fényvédőt.
A bőrünket érő sugárzás 95%-át az UVA sugárzás teszi ki, mivel az UVA átmegy a felhőkön az ablaküvegen és jelen van még a téli időszakban is. Ez felelős a korai öregedésért és a bőr rákos elváltozásaiért.Az UVB sugárzás nem hatol át az üvegen, viszont bebarnul tőle a bőr, ezért fontos a széles spektrumú fényvédő használata.

Hogyan kenjük újra a fényvédőt napközben?

Erre több megoldás is létezik. Vannak fényvédővel ellátott púderek és sprayk, amiket akár a sminkünkre is feltehetünk, viszont ezek épp, hogy csak a semmitől jobbak, mert nem adják meg a védelemhez elegendő fedést. A smink nagyban nehezíti az újrakenést, mivel könnyedén elmozdul a friss réteg naptej hatására, így azt javaslom, mikor aktívan napon fogsz tartózkodni például strandon vagy túrázás közben, inkább ne viselj sminket, hogy minél biztonságosabban újra tudd kenni a naptejet. Az olyan pillanatokban amikor nélkülözhetetlen a smink, esetleg még szivaccsal tudsz felvinni némi fényvédőt a smink tetejére, majd spf-es púderrel meg tudod igazítani. Manapság már nagyon sok kozmetikai termékben, bb krémekben van spf szűrő, viszont ezekből sosem fogsz olyan fedést építeni, ami megfelelő lenne a védelem eléréséhez, ezért nem javaslom, hogy rájuk bízzátok a napi fényvédelmet.

Ne feledjétek, a fényvédelem nem csak a krémekről szól. Nagyon fontos felelősen viselkedni a napon és a ruházatunkat is ennek megfelelően kiválasztani. Túrázáshoz és egésznapos fürdőzésekhez kényelmesebb lehet az UV szűrős ruházat, mint a folyamatos kenekedés. Biztonságban is lehet jól érezni magunkat, mert ezek azok a pillanatok, mikor nem a ráncok miatt kell a fényvédelem, hanem a bőrbetegségek miatt!