BLOG

Az arclemosás a bőrápolás egyik legfontosabb lépése

2021.05.27 10:35

A bőr megtisztítása a bőrápolás alapja és egyben az egyik legfontosabb lépése is. A hatékony tisztítás során eltávolítjuk bőrünkről a szennyeződéseket, naptejet, sminket, elhalt hámsejteket és előkészítjük bőrünket a következő lépésekre a bőrápolási rutinunkban. Fontos azonban megjegyezni, hogy gyengéden ápoljuk a bőrünket és ne sértsük fel a saját védőrétegét, ne tisztítsuk a bőrünket csikorgóan tisztára , mert könnyen áteshetünk a ló túloldalára. A túltisztítás sok problémának lehet a forrása, eredményezhet irritációt, száraz vagy éppen túlságosan zsíros bőrt is.
A bőrtípusnak fontos szerepe van a megfelelő arclemosó kiválasztása során. Ami egy zsírosabb bőrre megfelelő választás, lehetséges hogy szárazabb bőrre már egyáltalán nem válna be.

Egyszerű tipp arra, hogy megállapítsd a bőröd száraz, kombinált vagy zsíros bőrtípusba tartozik:

Alaposan mosd meg az arcod vízzel, utána ne kenj fel krémet, szérumot. Várj egy órát. Ha ezalatt úgy érezted bőröd húzódik, nem zsírosodott át sehol, esetleg száraz, hámló foltok jelentek meg, a bőröd száraz.

Ha néhol húzódik, viszont néhol már átzsírosodott, akkor kombinált.

Ha egy óra elteltével pedig kifejzetten olajos érzetű a bőröd, akkor zsíros bőrtípusba tartozol.

Ha ezek közül egyik sem volt jellemző, akkor a normál bőrtípus ritka csoportjába tartozol.

Mi történik, ha nem megfelelő lemosót használsz?

Az egyik leggyakoribb probléma a túltisztítás. Az SLS ( az összetevő listában sodium laureth sulfate vagy sodium lauryl sulfate néven találod) vagy alkohol tartalmú (denat alcohol, alcohol néven szerepel az összetevő listában) lemosók nem csak szárítanak,hanem a bőr természetes védekező képességéért felelős lipid réteget is irritálják. Az SLS felelős a termék habzásáért. (link) Erős tisztító hatása miatt nagyon sok kozmetikai termékben használják, például samponokban, tusfürdőkben és arclemosókban. Ez az összetevő képes olyan mértékben tisztítani, hogy megbontja a bőr lipidrétegét, ezáltal a bőr kiszárad, a sérült védőréteg pedig utat enged számos bőrprobléma megjelenésének. A túltisztítás egyik jele, hogy a bőr feszül, száraz és érzékennyé válik közvetlenül tisztítás után és mint egy ellenreakcióként túlzott olajtermelésbe kezd. Minél jobban kiszárítjuk a bőrt, sok esetben csak annál zsírosabbá, olajosabbá válik.
Ennek az ellenkezője is megtörténhet, vagyis a tisztítás nem elég alapos, ezért a bőr a tisztítás után hamar átzsírosodik, vagy akár szennyeződések is maradhatnak a bőrön, ami szintén teret enged a baktériumok elszaporodásának, ezáltal pedig pattanások és egyéb problémák kialakulásának.

Melyik a legjobb arctisztító a számodra?

Ha száraz a bőröd, válassz gyengéd, nem habzó, ph semleges lemosókat. Például beválhat számodra a lemosó balzsam illetve krémes , tejes vagy géles állagú lemosók. Még a leggyengédebb lemosó is száríthat egy picit ezért reggelente bőven elég egy langyos vizes arcmosással indítanod a napot, nem szükséges ilyenkor is lemosót használnod.

Ezeket a termékeket javasoljuk számodra:

https://www.helloskin.hu/Cosrx-Triple-Hyaluronic-hidratalo-arctisztito

https://www.helloskin.hu/GeekGorgeous-Jelly-Joker

https://www.helloskin.hu/banila-co-clean-it-zero-original-cleansing-balmKombinált bőrre már választhatsz egy picit erősebb lemosót is estére és egy gyengédebbet reggelre.

Választhatsz az enyhén habzó lemosók közül is, de a gyengédebb krémesebb lemosók is beválhatnak számodra, függően attól hogy mennyire érzékeny a bőröd.

Ezeket a termékeket javasoljuk számodra:

https://www.helloskin.hu/Purito-Defence-Barrier-ph-cleanser

https://www.helloskin.hu/GeekGorgeous-Jelly-Joker

Problémás bőrre szalicil savas lemosót javasolnék. A szalicil sav zsírban oldodó tulajdonsága révén, tisztítja a pórusokat és lemosó formájában minden napos használat mellett is gyengéden képes felvenni a harcot a miteszerekkel és pattanásokkal.


https://www.helloskin.hu/Cosrx-Szalicilsavas-Arclemoso


Ha zsíros a bőröd, akkor nyugodtan nézelődj a habzó lemosók közt. Az SLS tartalmú lemosókat számodra sem ajánlom, de vannak más habzó komponensek is, amik kevésbé irritálóak és kiválóan tisztítják a zsírosabb bőrtípusokat is.

Nyugodtan használhatsz szalicil savas lemosót vagy válaszd a dupla lemosás módszerét , amiről bővebben még lentebb olvashatsz.

https://www.helloskin.hu/Purito-Defence-Barrier-ph-cleanser

https://www.helloskin.hu/Pyunkang-Yul-Acne-Arctisztito-problemas-es-erzekenDUPLA tisztítás

A dupla tisztítás lényege a kíméletes, de mégis alapos arcmosás. Bár valószínűleg először macerásnak tűnhet , viszont sok szempontból az egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy maradéktalanul el tudjuk távolítani a bőrünkről az aznap rárakódott szennyeződéseket,sminket, fényvédőt és a felesleges faggyút. Zsíros bőrre ezért kifejezetten javasoljuk ennek a módszernek a bevezetését.

Első lemosóként használhatsz micellás vizet vagy olajat, majd egy vizes bázisú lemosót. A fent említett lemosók mindegyike vizes bázisú lemosó, ami tökéletesen beválhat erre a célra.

Miért és kinek javasoljuk az olajos lemosót?

A pórusokban felgyülemlett felesleges faggyút könnyebben fellazítja az olaj alapú lemosó, mint a vízbázisú lemosó, hiszen az olajok elegyednek egymással,míg a víz az olajjal nem. Az olajos tisztítás hatékonyan és nagyon gyengéden tisztít. Kifejezetten ajánljuk zsíros , miteszeres bőrre és érzékeny bőrre.

Hogyan kell használni és milyen olajat válassz?

Az olaj lemosókban vannak bizonyos oldószerek, amik segítenek az olajnak és a víznek elegyedni, így ezek a lemosók víz hatására tejessé válnak és könnyedén lemoshatók a bőrről.

Fontos , hogy száraz bőrre száraz kézzel vidd fel az olajat egy kis langyos víz hozzáadásával maszírozd a bőrödbe, lazítsd fel a sminket és a szennyeződéseket. Egy második , vizes alapú lemosóval pedig távolítsd el.