Szuper gyors belföldi szállítás, akár 24 órán belül ! GLS szállítás Szlovákiába, Németországba, Ausztriába, Romániába

 +36 30 269 1334 | H-P: 9:00-16:00 óráig  

 info@helloskin.hu

 

BLOG

A szaunázás egészséges a bőrünk szempontjából?

Szabó Zsófi
Szabó Zsófi
2022.11.18 23:18
A szaunázás egészséges a bőrünk szempontjából?

A szanuák használata különösen a téli hónapokban esik jól. Valószínűleg azért is, mert egy picit újra átéljhetjük a meleg nyári hónapok emlékét. Úgy gondoltuk, hogy ez a téma aktuális, mert ki ne szeretne a hűvösebb idő elöl egy wellness hotelbe menekülni. Ebből a cikkből megtudod, hogy valójában hasznos vagy nem a szaunázás, eloszlatjuk a tévhiteket és körbe járjuk azt a kérdést is, hogy kinek ajánljuk és kinek nem.

 

A szaunák fajtái:

A szaunákat két nagy csoportba osztjuk,működésük alapján: nedves és száraz szaunák

Finn szauna: Olyan szauna, amely a száraz hő erejét hasznosítja. Ezt a hőt általában forró kövekkel hozzák létre. Ellentétben a gőzkabinokkal, a nedvesség és a gőz nem játszik szerepet a finn szaunában.A páratartalmat általában csak 5-20% között tartják és a hőmérsékletet 80-100 °C körül.

Infra szauna: A száraz szaunák csoportjába tartozik, csak a hőtermelésre fényt használ ezért sokkal alacsonyabb hőmérsékleten működik. Aki nem kedveli a szaunák forró levegőjét , az infra szaunát kellemesebbnek fogja találni.

Gőzkabin: A gőzfürdő alatt, olyan nedves/párás zárt teret értünk amelyben gőzzel történik a melegítés. Ezt a párát, forrásban lévő vízzel töltött generátorból állítják elő. A hőmérséklet ebben az esetben alacsonyabb mint a száraz szaunában, általában 50 °C fok körüli, viszont a páratartalom sokkal magasabb 100 %.

 

A szaunázás előnyei:

  • A szauna legnagyobb előnye, hogy segít ellazulni mentálisan és fizikálisan is. Ez azért is nagyon fontos, mert mára több kutatás is alátmásztotta azt a tényt, hogy a stressz gyengíti az immunrendszert. Ez akár különböző megbetegedések forrása is lehet. A relaxálás mára nagy kinccsé vált és ha van rá lehetőségünk, bizony ki kell használni az alkalmat. Összeségében elmondhatjuk, hogy szaunázni nagyon kellemes, jóleső érzés ebből a szempontból mindenképp érdemes alkalmanként elvonulni a világ elől és átadni magunkat a kikapcsolódásnak.
  • Egy kisebb kutató csoport vizsgálata alapján, a szaunázás az érrendszer működésének minimális javulását eredményezheti , viszont nagyobb, összetettebb kutatások alapján azt mondhatjuk , hogy hivatalosan nem elfogadott az az álláspont , hogy a szaunázás bármilyen betegséget gyógyítana vagy megelőzne. Tehát inkább relaxációs tevékenységként kell rá tekinteni.
  • A szaunázás megemeli az erekben a vérellátást, ami gyorsíthatja a természetes bőrmegújulási folyamatot, ezért egy picit ragyogóbbnak láthatjuk a bőrünket szaunázás után.

Tévhitek a szaunával kapcsolatban:

  • Nagyon sokan gondolják, hogy a szauna legnagyobb előnye, hogy képes méregteleníteni a bőrt és a szervezetet. Ez az állítás sajnos nagyon messze áll az igazságtól. Alapvetően a bőrnek nem a méregtelenítés a feladata. Ezt a testünkben két nagyon fontos szervünk végzi a vese és a máj , nagyon komplex folyamatokon keresztül. Joggal kérdezheted, hogy mi a helyzet az izzadással. Az izzadásra valójában úgy kell tekinteni elsődlegesen,mint a testünk hűtését szolgáló folyamatra. Jelentéktelenül kis mértékben távozhatnak az izzadással méreganyagok, annyira csekély mértékben hogy ez az egészségünk vagy a bőrünk szempontjából igazából teljesen elhanyagolható.
  • Kitisztulnak a miteszerek a pórusokból. A miteszerek anyagát nagyrészt faggyú és elhalt hámsejtek teszik ki. Ez egy igen ragaszkodó és tömör egyveleg, ami sajnos a meleg hatására nem képes kiolvadni a pórusokból. Ha esetleg tisztábbnak látod a bőrödet szaunázás után, inkább optikai csalódás lehet a gőz miatt enyhén kitágult pórusoknak köszönhetően.
  • A szaunázás továbbá (egyik fajtája sem) nem égeti a zsírt és a kalóriát sem. Bárcsak ez ennyire egyszerű lenne …..

 

Kinek nem javasolt:

  • Egyáltalán nem javasolt a szauna azoknak akik rozáceával küzdenek. A szauna hatására az erekben vérbőség keletkezik, ezért látjuk az arcunkat ilyenkor pirosnak. Egy rozáceás bőrt nagyon nehéz megnyutatni egy-egy ilyen alkalom után, ami ronthat az állapotán. Illetve akkor is inkább kerülendő ha alapvetően nagyon érzékeny vagy pirosodásra hajlamos a bőrünk.
  • Ekcémásoknak is sajnos inkább jobb lenne a szaunától óvakodni, mert a fokozott izzadás nem tesz jót az érzékeny ekcémás bőrnek.
  • Illetve ne feledkezzünk meg a meleg, párás környezetet szerető bőrgombákról vagy baktériumkról sem. Sajnos nem mindenki számára evidens, hogy bizonyos bőrbetegségekkel, nem illik ilyen környezetbe menni.

 

Egy szó mint száz, a szaunázásnak semmilyen káros vagy egészségkárosító hatása nincs. Ha alapvetően egészéges vagy és nincs semmilyen kizáró ok a szauna használatával szemben, akkor ne hagyd ki ezt a kellemes, jóleső feltöltődést. Viszont érdemes erre valóban kikapcsolódásként mintsem egészségmegőrzésként tekinteni.