Szuper gyors belföldi szállítás, akár 24 órán belül ! GLS szállítás Szlovákiába, Németországba, Ausztriába, Romániába

 +36 30 269 1334 | H-P: 9:00-16:00 óráig  

 info@helloskin.hu

 

BLOG

Mit mivel? Mivel ne? És mennyit!? – örök kérdések a bőrápolásban

2023.04.25 20:56
Mit mivel? Mivel ne? És mennyit!? – örök kérdések a bőrápolásban

Sok kérdést kaptunk tőletek, hogy milyen hatóanyagot mivel érdemes vagy éppen ellenjavalt együtt használni.
Legújabb blogposztunkban bemutatjuk a kedvenc kombinációinkat, és azokat is, melyeket érdemes kerülni. Sőt, azt is megtudhatjátok, mely termékből mennyit érdemes használni. Elárulhatjuk: a kevesebb néha több!

 

Mit mivel – és mivel ne?

A rutinépítés alapjait összefoglaltuk előző blogposztunkban. Azonban a legtöbb kérdés arről érkezik, hogy mit mivel szabad és mivel nem szabad keverni. Ha már rutinos vagy az arcápolásban, tudod, hogy ez egyénileg változik, kinek mit bír a bőre - mi most összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót, amelyet kezdőként érdemes betartani.

       

 • C-Vitamin és fényvédő: Szuperül működnek együtt! A reggeli rutinodba bátran vezesd be a C-Vitamint a fényvédő alá, akár szérum, akár toner, akár krém formájában. Egy erős antioxiánsról van szó, és remekül támogatja a fényvédő hatékonyságát. Amire ügyelj: soha ne a fényvédőbe keverd a C-Vitamint, hanem külön lépésként vidd fel a bőrödre.

     

 • C-Vitamin és kémiai hámlasztók: ugyan mindkettő remek választás a pigmentfoltok halványítására, nem érdemes őket azonos napon és napszakban együtt használni. Az érzékeny bőrt irritálhatja a kombináció, de a C-Vitamin még a hatékonyságából is veszíthet. Legjobb választás, ha a C-Vitamint reggel használod, este pedig hámlasztasz.

      

 • BHA és niacinamid: Ha mitesszerekről és tág pórusokról van szó, ez a duó az egyik legjobb választás. Míg a BHA a pórusok mélyére hatolva alaposan kitisztítja azokat, a niacinamid szabályozza a faggyútermelést. Hosszú távon remek eredményeket érhetsz el, ha együtt használod őket. Rendszeresíts melléjük egy agyagmaszkot, és a dupla lemosást, és ints búcsút a mitesszereknek.

        

 • Retinol és AHA savak: Ha csökkenteni szeretnéd az irritáció esélyét, a retinolt és az AHA savakat külön napokon használd. Az AHA feladata a hámlasztás, azaz az elhalt bőrsejtek eltávolítása, a retinol pedig gyorsítja a bőrsejtek osztódását. Így kezdetben azt javasoljuk, hogy egyik este a retinolhoz, másik este pedig az AHA savakhoz nyúlj. Ennek a módszernek a neve a manapság divatos kifejezéssel a skin-cycling.

        

 • Retinol és hialuronsav: ha még csak most vezeted be a retinolt, ezzel a kombinációval óvatosan. De hosszú távon ezt a kombinációt meg fogja hálálni a bőröd. A retinol sejtregeneráló hatása, és a hialuronsav hatékony hidratálása együtt igazán szuperül támogatja az egészségesen ragyogó arcbőr elérését.

Fontos megjegyezni, hogy a jó kozmetikumok esetében az egyes formulák stabilak, így, ha körültekintően viszed fel az egyes rétegeket az arcbőrödre, akkor nem lesz probléma. Azt tarts szem előtt, hogy minden egyes napi rutinnak, reggel és este is legyen meg a célja, és egyben is lásd át a teljes rutinod: mindennek legyen megfelelő a gyakorisága.

Lássunk egy gyakorlati példát: a rutin célja a smart-aging és a tág pórusok csökkentése. Kialakíthatsz kétféle nappali rutint, melyeket, felváltva használsz: az egyik a C-vitamin és esetleg egy peptid, a másik pedig egy gyengéd BHA és a niacinamid. Így minden problémát célzottan kezelsz, és a gyakorisága is megfelelő a hatóanyagoknak.


Mindennek megvan a helye és az ideje a rutinodban, csak meg kell találni. (A legegyszerűbb azonban, ha nem csak az egy, célzott hatóanyagot tartalmazó termékek közül válogatsz, hanem komplex formulákkal egyszerűsíted a mindennapjaid.)

Miből mennyit?

Néhány szérum annyira szuper selymes, hogy legszívesebben megtöltenénk vele a kádat, és beleülnénk, ez egyértelmű. De hogy a hatékonyságot is maximalizáljuk és a pénztárcát is kíméljük, lássuk, mely alapelveket érdemes szem előtt tartani - gyümölcsök és zöldségek segítségével.

      

 • Lemosó: a hatékony, de gyengéd lemosók nem igénylik, hogy a tubus felét elhasználd egy arctisztításhoz. A legtöbb esetben egy szőlőszem méretű terméknek elégnek kell lennie, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket. Makacsabb smink esetében javasoljuk, hogy egy gyengéd, olajos lemosóval vagy lemosóbalzsammal tisztítsd meg előszőr az arcod, majd egy vízalapú lemosóval zárd a lépést.

       

 • Toner és esszencia: alapvetően a javaslatunk, hogy egy áfonya legyen a mértékadó a mennyiséghez. Azonban ebben az esetben túlzásba eshetsz, erről szól a 7-Skin technika - úgyhogy egy marék áfonya is elférhet az arcodon, ha ügyesen csinálod!

        

 • Szérumok: itt viszont nem érdemes elszállni! A legtöbb üvegben pipetta van, azonban ez nem azt jelenti, hogy 1 adag az 1 pipettányi. Itt gondolj a kávészemek méretére, ami gyakorlatban maximum 3-4 cseppet jelent az adott szérumból. Hidd el, nem lesz többre szükséged.

         

 • Hidratálókrém: ezt persze kréme is válogatja, de a mi általános vélekedésünk, hogy egy málnányi elég még a legszárazabb bőr esetében is. Ne feledd: ebből a nyakadra is jusson!

        

 • Retinol: itt igazán érvényesül a "kevesebb néha több" alapigazság. Ugyan többféle erősségű retinol kapható a piacon, egy-egy applikáció esetében azonban elég, ha csak 1 borsószemnyit oszlatsz el az arcodon, és még 1 borsónyit a nyakadon.

        

 • Szemránckrém: a szemkörnyéken a bőr vékony és érzékeny, nem érdemes túl sok krémmel elnehízetni a bőröd ezen a területen.  Szemenként 1-1 borsószemnyi mennyiséget javaslunk felvinni, nagyon óvatosan.

        

 • Arcolaj: nem érdemes túl sokat felvinni az olajokból sem, hiszen elnehezítheti a bőröd, és nem is tud hatékonyan felszívódni a teljes mennyiség. Egy tökmagnyi méret eloszlatása az arcodon és a nyakadon elegendő kell, hogy legyen.

        

 • Agyagmaszk: nagyon fontos: nem az E.T. jelmezhez keresel megfelelő fedést az arcodra! Elegendő egy vékony réteget felvinni, maximum egy átlagos epernyit, egyenletesen eloszlatva a nyakadon és az arcodon. És ami még nagyon fontos: ne hagyd cserepesre száradni, mosd le időben, különben kiszáradhat a bőröd, sérülhet a barriered.

         

 • Fényvédő: jöhetnénk bonyolult matematikai képlettel*, hogyan tudod kiszámolni a számodra tökéletes mennyiségű fényvédőt, de inkább hozunk egy egyszerűbb módszert: a nyakadra körben, arcodra és füledre annyi fényvédőt kell felvinni, amennyit hosszában kinyomsz a flakonból a mutató és a középső ujjadra. Ha bevállalós vagy, megtaláltad a számodra tökéletes, könnyed fényvédőt, akkor mellécsaphatod a gyűrűs ujjadat is – főleg
  nyáron. Ez körülbelül egy fel nem tört földimogyorónyi, ha a gyümölcsöknél szeretnénk maradni.

 • *Na jó, eláruljuk, mert azért érdekes! Ehhez először is tudni kell, hogy a fényvédők tesztelése során mi a bevett mértékegység: a fényvédők hatékonyságát a klinikai tesztek során 2mg/cm 2 mennyiségen vizsgálják. Hogy tudsz ezzel számolni? Szükséged lesz egy mérőszalagra (és egy számológépre). Elevenítsük fel az ellipszis területének a képletét: r1×r2×π, ahol az r=sugár
  centiméterben. A sugár meghatározásához le kell mérned az arcodon az orrod hegyétől a hajvonaladig (r1 – függőleges sugár) és az orrod hegyétől a füledig (r2 – vízszintes sugár). A két hosszúságot összeszorzod, majd megszorzod 3,14 cm-rel (π),így a kapott eredmény az arcod körülbelüli területe cm 2 -ben. Ezt az eredményt kell megszorozni 2-vel, így pedig megkapod,
  hogy hány mg fényvédőre van szükséged az arcodon – ha grammban szeretnéd látni, csak oszd el 1000-rel az eredményt. Ezek után már csak egy nagyon pontos mérleg kell, amin a kapott mennyiséget ki tudod mérni a kedvenc fényvédődből, és tudni fogod, mennyi termékre van szükséged. Ne feledd, ez csak az arcod területe, a nyakadra és a füledre ebből nem jut!

Ha pedig úgy érzed, hogy további segítségre lenne szükséged, klikkelj rutinajánlónkra – vagy keresd tanácsadásunkat!

Ez is érdekelhet még:

A c-vitamin hatása a bőrre- arcápolási rutinnal

Smart-aging, azaz hogy öregedjünk okosan

Szuper magyar márkák, arcápolási rutinnal